Computer Sweden \ Nyheter nr 8 1998  
Computer Sweden ingår i IDG\Sverige som ger ut tolv IT-tidningar

Lättanvända lösningar hett på säkerhetsmässa

De stora dataföretagen satsar på säkerhetslösningar som ska vara så lätta som möjligt för användarna. Det visade sig på RSA Data Security Conference, en av världens största säkerhetsmässor. Den amerikanska krypteringspolitiken debatterades också.
CS/San Francisco
En av världens största och viktigaste datasäkerhetsmässor - RSA Data Security Conference - hölls i mitten av januari i San Francisco. Den drog över 2 500 deltagare, flest från USA men med flera internationella
deltagare från bland annat Sverige. Nästa mässa beräknas dra 5 000 deltagare!
Den välorganiserade mässan bjöd på allt från produktutställningar till föredrag samt paneldebatter. Krypteringsalgoritmer, elektronisk handel och politikernas inställning till kryptering behandlades bland annat.
Ingen förändring i USA
När nyckeldeponeringen debatterades visade det sig att den amerikanska regeringen står fast vid sitt motstånd mot export av stark kryptering. Detta trots att alla de stora företagen protesterar. Till och med BSA (ja, de som jagar piratkopierare) på mässan delade ut material mot nyckeldeponering. Detlef Eckert från EU konstaterade att det inte är aktuellt med nyckeldeponering i Europa, regeringarna verkar ha insett problemen.
Satsar på säkerhet
Ett av de viktigaste intrycken var att många av de stora företagen var med, med stora utställningsmontrar, och alla visade de stora satsningar på säkerhet. IBM, Hewlett-Packard, Apple, Sun, Security Dynamics, med flera visade framför allt att produkter kommer fram, att de arbetar intensivt för att ta fram lättanvända men säkra lösningar, antingen själva eller i samarbete med mindre företag.
Ett av de intressantare ämnena bland föredragen var kryptering med elliptiska kurvor, en av de nyare metoderna. Användning av elliptiska kurvor (fee) är inte helt utprovad ännu, men redan har några produkter kommit ut på markanden.
Richard Crandall från Apple's krypteringsforskning berättade även om kaos-dynamisk kryptering (chad) som en ny möjlighet, samt om Comcryption. Ett stort antal olika komprimeringsalgoritmer används i Comcryption, och en avlyssnare vet inte vilken kompressor som användes. Fördelarna är att metoden är snabb, samt för det mesta ger en komprimerad fil som resultat.
Buzzwords och produkter
Några av de mest använd orden var "pki" och "cdsa". Pki står för Public Key Infrastructure vilket betyder offentlig nyckelstruktur, och nästan alla nya produkter bygger på användning av offentliga nycklar.
Cdsa är namnet på Intels säkerhetsstruktur.
Många produkter är baserade på Java, och javautvecklarna arbetar för att göra säkerhet lättanvänd och funktionell. Javasoft presenterade Java krypterings-api. Det är ett ramverk för kryptering, och man kan stoppa in olika algoritmer - det vill säga variera krypteringen enligt vad olika länder tillåter. Gemplus presenterade Java-smartcards, så snart har vi
Java-simkort i mobiltelefonen.
Ett stort antal produkter är avsedda att kontrollera säkerheten, det vill säga vakta och larma vid intrång, kontrollera kända hål, och kryptera nätverkskommunikation, och mycket var avsett för Windows NT.
Andra populära områden är kryptering av e-mail, huvudsakligen med den nya standarden s/mime. Counterpane Systems har nyligen presenterat en skärmsläckare som dekrypterar s/mime-meddelanden, för att visa att 40-bitars s/mime kan knäckas på några månader med en vanlig pc.
Transactor presenterade ett system för att äga digitala objekt, till exempel vapen i spel, en viktig funktion i fleranvändarspel. ID Arts visade ett nytt sätt att logga in - genom att känna igen ett ansikte bland många (www.id-arts.com/passfaces). Ett intressant alternativ till lösenord för lokal inloggning!

Jan Lien
Computer Swedens hemsida

Sök bland 10 000 artiklar
Computer Sweden är Sveriges ledande tidning för IT-proffs. Den bevakar hela IT-området, publicerar nyheter varje vardag på WWW och två gånger i veckan på papper.

Har du synpunkter på någon artikel, eller tips till redaktionen?
Skriv gärna till cs@idg.se.
© Copyright
Computer Sweden 1996-1997

CS Hemsida  IT-jobb  Prenumerera  Branschindex  Annonsera  Utbildningsguide  Arkiv  
Om CS  IDG  IDG i hela världen   Synpunkter  Veckans fråga